Artikelen over de hobby

Aanleg en onderhoud van vijvers

Een vijver is eigenlijk voor de meeste liefhebbers een verlengstuk van het aquarium in huis .

De meeste aquarium liefhebbers die plannen hebben om een vijver te beginnen zien er tegen op vanwege al die problemen die je tegen komt van het van horen zeggen.  Dat houdt veel liefhebbers tegen, maar de waarheid is, dat wanneer je logisch nadenkt het eigenlijk helemaal niet zo`n probleem is. Je moet gewoon goed starten en daarvoor kun je bij Natuurvrienden-Zwolle de hulp krijgen die je nodig zal hebben en de goede informatie die je nodig hebt om succesvol  met een mooie vijver te beginnen.

totaal vijver

Ik ga in op alle facetten die u kan tegen komen bij de aanleg en het onderhoud van een mooie vijver.


Aanleg.
Wanneer u een vijver gaat aanleggen of misschien al heeft, zult u streven naar een heldere en gezonde vijver, waar beplanting en vissen zich goed in zullen vinden. In een vijver zal nooit een volledig biologisch evenwicht worden behaald, dit zullen wij altijd moeten sturen. Wij zullen moeten werken naar een gecontroleerd biologisch evenwicht, waar  we bij de aanleg van de vijver al gedegen rekening mee moeten houden. Naast ligging, oppervlakte en diepte zijn dat de ontwikkelingen van micro-organismen en de hoeveelheid vissen en planten welke zich in de vijver zullen bevinden. Wanneer met deze zaken rekening wordt gehouden, zal de vijver zich ontwikkelen tot een prachtige waterpartij. Om een vijver goed biologisch te laten functioneren is het verstandig de inhoud hiervan niet te krap te nemen. Kleine vijvers met een inhoud van minder dan 500 liter waterinhoud geven vaak veel problemen, dit zijn vaker conceptvijvers welke een aantrekkingspunt in de tuin moeten vormen door het bewegen en het geluid van het water. Bij vijvers met een inhoud van 1000 liter of meer wordt het evenwicht na verloop van tijd veel stabieler. Vooral een grotere diepte (70 – 100 cm) is hierbij gunstig, omdat dit een goede schuilplaats voor vissen is en voorkomt dat de vijver snel dicht zal vriezen.

Materialen voor aanleg.
Er zijn verschillende materialen waarvan een vijver gemaakt kan worden.

Watervallen.
Ook moet er rekening mee worden gehouden, dat opspattend water altijd binnen de maximale foliemaat moet blijven.

Het water:

De GH-waarde.
We gaan in op chemische kwaliteit van het vijver water.

Daglicht.
Bij de keuze van de plaats waar de vijver moet komen moet u er rekening mee houden, dat deze minimaal 5 uur zon per dag kan krijgen.

De KH- waarde.
De carbonaathardheid (KH) is een belangrijke factor in het vijverwater.

De pH-waarde en het CO2.
De pH-waarde geeft aan in welke toestand het vijverwater zich bevindt.

Nitraten en fosfaten.
Nitraten en fosfaten zijn de voedingsstoffen voor de planten.

Zuurstof.
Vijverwater wordt op diverse manieren van zuurstof voorzien.

Er is natuurlijk wel wat meer aandacht nodig om een mooie en gezonde vijver te kunnen aanleggen en onderhouden.

Alles wat u moet weten kunt u hier downloaden als pdf file en op uw eigen computer rustig nalezen.

 

Theo verheij