Artikelen over de hobby

Uw vijver winterklaar maken

02-vijverHet lijkt heel voorbarig. Natuurlijk zijn wij nu nog aan het genieten van de zomer met vooral de daarbij behorende prachtige momenten die een vijver in uw tuin te bieden heeft. Maar het is helemaal niet verkeerd om nu al te bedenken wat te doen in de aankomende herfst en winter.


De meeste bezitters van een vijver zijn nu al bezig om een overdaad aan waterplanten in te korten. Maar u kunt beter nog even wachten met snoeien, omdat dit de tijd is dat uw waterplanten er voor zorgen dat het milieu in uw vijver heel goed op peil wordt gebracht. De echte waterplanten, zoals waterpest en hoornblad, kunnen nog explosief groeien. Wat daarbij meteen zal opvallen is dat eventueel eendenkroos terug gedrongen zal worden. Dat komt omdat de waterplanten zoveel nitraat verbruiken dat het kroos wegens nitraattekort verdwijnt.

Ik adviseer om de snelle groeiers weliswaar met enige regelmaat wat uit te dunnen, maar zeker niet te veel omdat deze nu al de 01-vijverwinterperiode aan het voorbereiden zijn. We kennen allemaal het effect dat hoornblad in de late herfst naar de bodem van de vijver zakt om pas in het wat warmere voorjaar weer aan de oppervlakte te verschijnen.

Wat kunnen we dan doen om de winterperiode goed te doorstaan: zorg dat eventueel blad van bomen en struiken niet in grote hoeveelheden naar de bodem zal zinken. Zorg dat u dit blad regelmatig verwijdert en kijk ook eens naar de gezondheid van uw visbestand. Probeer dieren met tekorten uit te vangen en te bekijken en desnoods in een eventuele quarantainebak te verzorgen, omdat deze dieren anders de winterperiode niet zullen overleven.

Zo zijn er van die dingen die u tegen gaat komen, maar voorlopig kunt u nog genieten van de vijver in uw tuin. Wij van Natuurvrienden-Zwolle gaan proberen om alle vijverliefhebbers te informeren op een avond die we tijdig zullen aankondigen.

Theo Verheij, voorzitter Natuurvrienden-Zwolle.

03-vijver

(Adverteerder / sponsor)