Vraag:
Ik heb mooie kweekgroepen "Snakeskin" Endler guppen, "Tygerhybride" Endler guppen en de standaard Endler guppen. Deze zitten uiteraard apart van elkaar in een aquarium.
Nu is mijn vraag of de vrouwtjes van bijvoorbeeld de Snakeskin samen met mannetjes van de Tijgerhybride kunnen. Volgens mij is mij een keer verteld dat alleen de mannetjes de kleur en patronen doorgeven op het nageslacht, of krijg je toch een kruising als je de vrouwtjes Snakeskin met mannetjes Tijgerhybride houdt?


Bastiaan

Antwoord:
Ja, je krijgt onherroepelijk kruisingen. Als je de stam schoon wilt houden moet je heel selectief met je dieren omgaan, dat betekent zelfs nooit een vrouwtje in een bak laten zwemmen waar andere mannen in hebben gezwommen want dan loop je zelfs de kans dat je toch bevruchte vrouwtjes krijgt.
Ik zou de soorten streng gescheiden houden, je kan best een proef starten met een vrouw van de ene en een man van de andere, maar hou er rekening mee dat je vrouwtje eerst drie maal een worp jongen heeft gehad alvorens zij jongen zal krijgen van de door jou geselecteerde man!

Theo Verheij.