NBAT

Hieronder kunt u het nieuws lezen van de NBAT (Nederlandse Bond Aqua Terra). Dit is de landelijke bond waar de meeste Nederlandse aquariumverenigingen bij aangesloten zijn.
Kijk voor meer en actuele informatie op de website van de NBAT.

Beleid Verenigingskeurmeesters van de NBAT

Doel
Om het keurmeesterschap toegankelijker te maken is in de Collegevergadering van Bondskeurmeesters NBAT van 16 april jl. het besluit genomen het aannamebeleid te gaan veranderen. Er is daarom besloten om Verenigingskeurmeesters aan te gaan stellen.  Dit heeft meerdere voordelen.


 
Wat verwachten wij van een Verenigingskeurmeester
Een positieve inbreng.
Een redelijke basiskennis van het aquariumhouden in brede zin.
Het vermogen om iets over te brengen.
Een goede kennis van de Nederlandse taal.
 
Aanmelding Verenigingskeurmeester
Na aanmelding bij de Commissie Bondskeurmeesters volgt een intakegesprek met een aantal leden van de Commissie Bondskeurmeesters. Indien de kandidaat aan de verwachtingen voldoet, wordt de persoon in kwestie aangenomen als aspirant Verenigingskeurmeester. Ook maakt hij dan deel uit van het College Bondskeurmeesters.
 
Het opleidingstraject
Dit is in hoge mate een kwestie van zelfstudie, maar ondersteuning vanuit de CBKM is altijd mogelijk.
Er wordt studiemateriaal aangeboden voor het herkennen van planten en vissen. De digitale keurwijzer is onderdeel van het studiemateriaal. Er is ook een aantal proeftoetsen beschikbaar.
Onderdeel van het traject is ook het stagelopen met een Bondskeurmeester.


Na een goede afloop van twee toetsen wordt de deelnemer aangesteld als Verenigingskeurmeester en mag hij vanaf dat moment een verenigingskeuring uitvoeren.
   
Keuren is vrijwilligerswerk, maar is niet vrijblijvend
Dat houdt in dat als een deelnemer is geslaagd, er wel wordt verwacht dat hij/zij ook daadwerkelijk gaat keuren. (Aantal keuringen is voor iedereen verschillend, afhankelijk van de beschikbare tijd.) Ook is het de bedoeling dat er niet alleen bij de eigen vereniging wordt gekeurd, maar ook bij andere verenigingen.

 
Een Verenigingskeurmeester is dus wel officieel Bondskeurmeester en mag op verenigingsniveau Verenigingsdiploma’s en Bondsdiploma’s uitreiken, in de categorieën A1 en A2/3/4.


 
Heeft u nog vragen of wilt u zich aanmelden voor de opleiding tot Verenigingskeurmeester, aarzel niet en e-mail naar de Voorzitter van de Commissie Bondskeurmeesters NBAT:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
(Adverteerder / sponsor)