Verslag van de Adviesbezoeken 2010

Ook dit jaar bestond er weer de mogelijkheid om mee te doen aan de adviesbezoeken. De bedoeling hiervan is, om leden verder op weg te helpen in de aquarium hobby. Dit zonder enig wedstrijd element.
Dit jaar hebben we bezoeken gebracht aan drie leden. Dat is minder dan andere jaren, maar de bezoeken waren zeker heel leuk.
Op 12 mei hebben Theo Verheij en ik (Jan Disco) 2 bezoeken gebracht in Genemuiden. Op 26 mei gingen we naar Wezep. Als eerste gingen we naar Coen Voorhorst.
Hier zagen we een heel leuk niet te groot aquarium. Deze paste goed in de ruimte. Coen probeert een Zuid Amerika aquarium te bouwen. Hiermee is hij goed op weg.
In de bak zagen wij 6 maanvissen en een prachtige school van 30 kardinalen. Daarnaast nog een klein schooltje
Corydorassen. Wat opviel was een stel Apistogramma’s. Deze laatste zagen er werkelijk prachtig uit .
In het aquarium bevonden zich 2 stukken hout, deze waren op zich goed geplaatst in het aquarium. Helaas was dit geen echt kienhout.  Het te zachte hout veroorzaakte toch wel wat alg.
Vaak is het zo, dat een aquarium te weinig licht krijgt. Dit had Coen goed in zijn oren geknoopt en daarom gezorgd  voor extra licht. Echter in deze biotoop zou beperken van licht juist op zijn plaats zijn, omdat de vissen uit donker water komen en van beschutting houden. Ook de Echinodorus houdt van minder licht.
Dat het aquarium gezond was, bleek ook wel uit het feit, dat er ook al jonge maanvissen opgegroeid waren. Deze zagen wij rondzwemmen in een klein bakje.
Een aanrader zou toch ook wel zijn, om de zijwanden dicht te maken.


Hierna gingen wij naar Johan Voorhorst (de vader van Coen ). Johan heeft een gezelschapsaquarium en probeert vooral een leuk plantenbestand op te bouwen. Ook hier  2 (kleine) manen en kardinalen. Daarnaast 2 echt prachtige ramirezi’s. Door de ruim aanwezige beplanting konden alle vissen hun plekje vinden.
Ook hier hadden wij onze twijfels bij de kwaliteit van het hout. Dit zou beter vervangen kunnen worden.
Johan gebruikt regenwater als hij water moet wisselen. Dit was aan de planten goed te zien, deze zagen er gewoon prima uit. Door de soort keus van de planten zou het wel beter zijn, als er iets meer licht in de bak kan komen. (altijd lastig bij een fabrieksbak). Maar in dit aquarium zou een extra TL balk ingebouwd kunnen worden.
Als Johan dan ook nog de planten wat meer groepeert dan gaat het geheel er nog beter uitzien.
Wij waren deze avond zeer onder de indruk van de aquaria van deze startende aquarianen.

Het derde en laatste  bezoek brachten we op woensdag 26 mei bij ons nieuwste jeugdlid Daphne van Erven.
Daphne heeft een hoek aquarium met een leuk visbestand en een keur aan planten.
In de voorliggende periode heeft Theo haar al met raad en daad bijgestaan. Dit heeft geleid tot een leuk aquarium met een evenwichtige opbouw van planten.
Naast een paar kleine manen  zagen we een school van 12 koperzalmen, een aantal corydorassen, platy’s en black molly’s en ook paradijsvissen.
Deze horen in deze bak echt niet thuis. Voor paradijsvissen is dit aquarium te warm .
Het probleem van dit aquarium is, dat het een hoekaquarium is van een bekend merk. De hoeveelheid licht is absoluut ontoereikend, zowel aan de zijkanten, de achterkant en in totaal. Het is heel lastig toch meer licht in te brengen. Theo gaat onderzoeken, of het toch mogelijk is om in dit aquarium een aantal PL’s in te bouwen.
Kortom: wij hebben drie enthousiaste aquarianen  bezocht, die heel goed met hun hobby bezig zijn. Vooral ook heel goed nadenken over de vraag: “welke vissen en planten passen goed bij elkaar”.
We hopen, dat ze iets hebben aan de adviezen, die we hebben gegeven.

Jan Disco