Verslag van onze excursie op zaterdag 21 mei 2022.

Om 10.00 uur kwamen we bij elkaar in Eetcafé De Wanne in Wanneperveen. Daar genoten we van koffie.
Daarna startten we om 11.00 uur met de wandelexcursie Veenweidepad ook in Wanneperveen, onder leiding van ons lid Gert Paassen. Gert is natuurgids bij Natuurmonumenten.
Gert nam de korte wandeling van 2,5 km. Het was een prachtige wandeling in een rustig tempo, zodat we alles konden bekijken en leren van de deskundige uitleg van Gert. Hij wees bijvoorbeeld op het Moeraskartelblad, dat een halfparasiet is. Een gedeelte van zijn voeding haalt de plant uit de bodem en een gedeelte ‘pikt’ hij van de omliggende planten. Deze planten waren duidelijk kleiner dan dezelfde planten die verder van het Moeraskartelblad stonden. Ook wees hij op de witte Moerasvergeetmeniet. Normaal is de vergeetmeniet blauw, maar deze waren wit.
Om 13.00 uur waren we weer in het Eetcafé voor de lunch. Deze bestond uit een kop soep, een uitsmijter en een boterham met kroket. Ik vond het een prima lunch.
De boottocht ‘Ontdek de Wieden’ in Sint Jansklooster stond voor 15.00 uur in de planning. We waren er wat vroeg, dus Gert kon nog een mooie wandeling van een half uur begeleiden. Na de wandeling gingen we ‘de boot in’ voor een prachtige vaartocht door de Wieden. De uitleg van de gids van Natuurmonumenten was prima. We kregen een kaart waarop stond hoe het gebied er in de middeleeuwen uit zag en heden. Daarop konden we de verschillen zien. De plassen zijn ontstaan door dijkdoorbraken. We voeren door leuke plaatsjes, onder andere het pittoreske Dwarsgracht. Toeristisch gezien was het daar een stuk rustiger dan in Giethoorn. De toren van het verzonken dorp Beulake hebben ze opnieuw opgebouwd, zodat hij boven het water uitstak. We zagen veel vogels en kregen uitleg over de winning van turf en de teelt van riet. We zagen de machines die het riet oogsten en verwerken tot bundels.
Om 17.00 uur waren de weer terug in Bezoekerscentrum de Wieden en kwam er een einde aan een prachtige excursiedag. Het was wel bewolkt, maar het is gelukkig droog gebleven.
Ik vond het een mooie en zeer geslaagde dag. Erg jammer dat er niet meer leden zijn meegegaan. Ik heb vandaag veel bijgeleerd over insecten en vogels.
Dank aan Gert Paassen voor zijn deskundige begeleiding van de wandelingen.

Wim Steinhoff.

foto's:

Bruine Korenbout

Moeraskartelblad

Vlinder op pad.

Met deze boot gingen we varen.

Een Blauwtje.