• Berichtcategorie:Artikelen

Enkele visgewichten.

Waarom is dit best interessant? Wil je weten hoeveel vis er in je aquarium kan dan is het besten te kijken naar gram per liter. Hoeveel we voeren is natuurlijk ook afhankelijk van het totale gram vis dat in je aquarium zit, maar als norm is dat alle voer in vijf minuten moet worden opgegeten.

De standaard van de NBAT (Nederlandse Bond van Aquarium en Terrarium) is 1 gram vis op 3 liter aquariumwater. Nu kun je uitrekenen hoeveel vis je in je aquarium kunt houden. Er gelden natuurlijk nog meer dingen meer zoals zwemruimte en territoriumgrootte van bepaalde vis soorten. Sommige vissen zoals een maanvis hebben een hoog aquarium nodig.

neon tetra 1 gram
Chinese danio 1 gram
guppy (man) 1 gram
guppy (vrouw) 2,5 gram
vuurneon 1,5 gram
kardinaaltje 1,5 gram
minor  1,5 gram
kegelvlek 1,5 gram
marmerbijlzalm  2 gram
zilverbijlzalm 4 gram
bloedvlekzalm5 gram
dwerglabyrinth (C.lalia)5 gram
black mollie (man)5 gram
black mollie (vrouw)8 gram
sumatraan5 gram
rouwrio5 gram
hoogvinkarper10 gram
congozalm12 gram
maanvis20 gram en meer
diskus25 gram en meer

Bedenk wel dat de meeste van vissen in school van minsten 10 moeten zwemmen, liefst 25.

Staat je vis er niet bij. Je kunt het ook schatten en wel:

Dit doe je door de lengte, de hoogte en de breedte van de vis te schatten. De staart en vinnen niet meegerekend. Vermenigvuldig vervolgens de L (Lengte in cm) x B (Breedte in cm) x H (Hoogte in cm) hieruit volgt het gewicht in gram.

Bijvoorbeeld: 1 volwassen Neon Tetra is ((Lengte 4 cm x (Breedte 0,5cm) x (hoogte 0,5 cm) = 1 cm3) of te wel 1 gram.  

Liever te weinig vis dan te veel. Een vis belast het water met 3 tot 4 x zijn eigen lichaamsgewicht aan afvalstoffen per dag. Deze afvalstoffen kunnen in te hoge hoeveelheid je aquariumbemesting uit onbalans brengen, waardoor je alg krijgt. 

Je eigen aquarium:

cm.
cm.
cm.


Een goudvis heeft minstens één liter water per centimeter lichaamslengte nodig. Dit betekent dus dat één kleine goudvis minimaal vijf liter water nodig heeft om genoeg zuurstof te kunnen krijgen en comfortabel te leven. Dat is voor een standaard goudvis dus algauw minimaal 10 liter ( dit is een emmer vol)!