Inleiding tot aquarium houden.
Inleiding.
Bij de keuze van je aquarium is de grootte het eerste punt. Dan hoe je hem inricht. Als je nog een aquarium wilt aanschaffen denk dan goed na hoeveel geld je wilt uitgeven voor je hobby. Een klein aquarium is altijd goedkoper. Denk ook aan de tijd die kunt besteden aan het onderhoud per week.
Als je een specifieke vissoort wilt houden, dan kun het beste het aquarium inrichten waarin de vissen zich het best thuis voelen. Denk aan zand voor corydorassen of schuilplaatsen voor (kleine) cichliden. Wil een aquascape of een “plantenbak” kies dan voor één of meerdere scholen vissen. Neem niet te veel vissen in het begin dat zorgt alleen maar voor alg problemen. Een grote school kardinalen ( blauw steek mooi af tegen groen en rode planten) geeft rust en 10 verschillen vissen geeft een rommelig geheel. Kies in een klein aquarium voor micro vissen en het liefst 1 school met of zonder garnalen.
Aquascape en Hollandse stijl.
Wanneer je aquarium inricht met planten, liefst 80% of meer, is een van de belangrijkste aspecten waar de blik van de kijker naar toe trekt. In feite is de blik van de kijker waar het om draait. Het primaire doel van een aquarium is dat het aangenaam, ontspannend en interessant is om naar te kijken. Om dit te doen, moet je een brandpunt kiezen. Dit is het punt dat de blik van de kijker het eerst trekt, van waaruit je de rest van de aquarium gaat verkennen. Een brandpunt kan uit bijna alles bestaan, van een roodbladige plant tot een rots of een stuk drijfhout. Het enige wat het moet doen is de aandacht trekken. Je kunt niet een plant die opgaat in elke andere plantengroep centraal stellen. Hij zal als solitair opvallen, wat los van de rest. Er zijn een paar eenvoudige dingen om te onthouden over een brandpunt.
Ten eerste zou er maar één moeten zijn. Het hebben van meer dan één brandpunt zorgt dat de kijker heen en weer kijkt van brandpunt naar brandpunt. Dat geeft onrust. Alleen in extreem grote aquariums kun je twee brandpunten hebben. Als je geen brandpunt heb is dat hetzelfde als te veel brandpunten hebben: de ogen van de kijker dwalen heen en weer, gestrest en ongemakkelijk. Ten tweede moet het brandpunt op een zeer bijzondere (en speciale!) locatie worden geplaatst. Hier komen we uit bij de “gouden regel” . Deze gouden regel gaat helemaal terug tot de Grieken. Ze kwamen op een theorie uit dat de verhouding 1: 1,618 het meest aangenaam was voor het menselijk oog. Veel mensen gaan ervan uit dat het meest plezierig is om het brandpunt in het midden te hebben, maar hierdoor blijven je ogen weer naar links en rechts dwalen. Door het iets uit het midden te plaatsen, geleidt u effectief de ogen van de kijker.
Je zult zien dat deze gouden regel in alle vormen van kunst wordt gebruikt, van schilderijen tot architectuur. Maar hoe pas je deze Gouden Regel toe in het aquarium?
Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een meetlint (of liniaal) en een rekenmachine (of gebruik “Even rekenen, hoe zit dat bij mij“ ) . Meet eenvoudig je aquarium in de lengte van het ene uiteinde naar het andere. Deel dat getal vervolgens door 2.618. Dit is waar uw brandpunt moet worden gecentreerd.
De afbeelding hierboven toont een voorbeeld van hoe Takashi Amano de gouden regel heeft gebruikt in zijn aquascape. Zoals je kunt zien, heeft hij een rode, hoge plant precies bij de Gouden Regel geplaatst, waardoor een effectief, aangenaam brandpunt ontstaat. Vaak op 1/3 of 2/3 van de diepte (naar achterkant) van het aquarium.
Even rekenen, hoe zit dat bij mij:
Na het inrichten wil je een aquarium zonder algen!
Hoeveel last je ook hebt van algen, er is goed nieuws. Ook jij kunt genieten van een aquarium zonder algen. Want met de juiste kennis en aquarium uitrusting kun je zonder al te veel moeite je aquarium algenvrij houden. Ook al gebruik je alleen (Zwols-) leidingwater en geen CO₂.
Je kunt geen algen bestrijden door alleen de symptomen te behandelen. Ook al is het verwijderen van algen uit je bak is onprettige werkje. Soms lijkt dat de enigste oplossing. Maar nee, het kan anders.!
Wil je een goed voorbeeld zien ga naar de “Venus” bij het Engelse Werk en aanschouw een aquarium met bijna geen alg groei met Zwols leidingwater en geen CO₂ toediening. Het onderhoud aan dit aquarium is minimaal, dat komt omdat hij niet in je eigen huiskamer staat.
Veroorzaken nitraat en fosfaat algen?
Lang werd gedacht dat algengroei wordt veroorzaakt door een teveel aan nitraten en fosfaten in het aquarium. Dit blijkt niet waar te zijn. Alleen extreem hoge nitraat en fosfaat waardes kunnen de plantengroei beperken. Maar dan hebben we het over waarden van meer dan 50 ppm nitraat en meer dan 5 tot 10 ppm fosfaten.
In eerste instantie zul je bij slechte plantengroei het verval van de plant niet eens zien, maar de plant lost hoeveelheden voedingstoffen die hij niet nodig heeft (waaronder ammoniak) in je aquarium, waardoor algen de overhand kunnen krijgen. Het is dus zaak om goede bemesting te hebben voor je aquariumplanten. Want als de planten goed groeien, krijgen algen geen kans.
Een probleem bij leidingwater is dat er geen Kalium in zit. Daarom zie je op internet allerlei professionele aquariumbemesting. Als aquarium vereniging hebben meerder aquaria in onderhoud en om die er goed uit te laten zien gebruiken we een eigen gemaakte aquariumbemesting. Deze bemesting is aangepast aan het plantenbestand, vissenbestand, leidingwater en waterverversing.
Want het algenprobleem voorkom je door goed groeiende planten!
Als de oorzaak van je algenprobleem niet alleen ligt bij het gebrek aan voedingsstoffen zal de oorzaak vaak liggen bij de verlichting, waterstroming of onderhoud. Kom je er niet uit, kom naar een van onze bijeenkomsten en praat er over. Je kunt ook goedkoop een bemesting krijgen die we gebruiken bij het onderhoud van onze aquaria. Op de website van “natuurvrienden-zwolle.nl” staat een lijst met gemakkelijke planten. Deze planten groeien goed in het “Zwolse-drinkwater” met aanvullende bemesting.
CO₂ toevoegen aan je aquarium
Of je dit wil doen is een kwestie van geld en tijd. CO₂ geeft de mogelijkheid om moeilijker planten in je aquarium te hebben. Het voorkomt geen algen! CO₂ toevoegen bij hard water kost veel gas. Overweeg eerst bij hard water of je het niet kunt mengen met regenwater of osmose water.
Je kunt CO₂ gebruiken uit een gasfles. Maar je kunt het zelf produceren door gisting van suiker (biogas) of met backingsoda en azijn. Het toedienen kan op drie manieren. Met een diffusor, bellen en met een ”omgekeerd bakje”. Bij een diffusor hoort een pH controller. Bedenk wel datje bij een pH controller de PH meter vaak moet ijken.
Er staan dus bij aquarianen zeer verschillende systemen. Ga eerst bij leden vragen naar hun ervaring en kijk wat het beste bij je past.