• Berichtcategorie:Excursies

Het bestuur had een excursie gepland naar de Weerribben. Zaterdag 21 juni jl. (de langste dag dus) was het dan zover: Zo’n twintig leden waren naar de kop van Overijssel getrokken om daar onder leiding van Pieter (de zeer deskundige natuurgids van de IVN) een niet eens zo grote wandeling te maken. Het begon al op het terras bij het bezoekerscentrum waar je je, met name door het prachtige weer, op vakantie waanden …

Tijdens de wandeling die volgde wees Pieter ons op diverse bijzonderheden die in het gebied zijn waar te nemen. Met name vertelde hij hoe het veen ontstaat en wat er allemaal komt kijken bij het telen van het riet. Hoewel er nauwelijks kan worden gesproken van teelt omdat het vanzelf opkomt en er niet zoveel hoeft te gebeuren om het te laten groeien.Overigens de naam van het gebied, kon Pieter ons vertellen, is een samenvoeging van weer en ribben : Ribben’ zijn smalle stroken land waarop de uitgebaggerde turf te drogen werd gelegd. ‘Weren’ of ‘petgaten’ zijn verveende delen die weer volliepen met water.

De aandacht van onze leden ging vooral uit naar alles wat met water heeft te maken: Op een goed moment was een deel van ons met zijn neus in een witte bak gedoken om te onderzoeken wat er allemaal in het water leefde. Eén conclusie was, dat het niet zo verstandig is om in die wateren voer te vangen, want er waren nogal wat karperluizen in de bak terecht gekomen.

Naast vele andere planten zijn er verschillende soorten orchideeën te vinden, maar ook zonnedauw. Zie voor de zonnedauw één van de foto’s die ik van het plantje kon maken.Voor de liefhebbers was het een geweldig mooie excursie en voor mij geldt, dat ik zeker weer eens terug ga naar dat prachtige natuurgebied.

Bestuur bedankt voor het initiatief om deze excursie te organiseren.En wie weet moeten jullie een volgende keer wel twee natuurgidsen reserveren omdat de groep dan te groot is voor één gids.

Jan Bos