• Berichtcategorie:Excursies

Zaterdag 26 september 2009 was het zo ver. We gingen met natuurvrienden-Zwolle naar de Biesbosch. Om half negen vertrokken we met dertien man vanaf de carpoolplaats bij afslag Zwolle-Zuid naar Dordrecht. We gingen onder leiding van Pros Theyn, een natuurgids van het IVN, een wandeling maken door de Hollandse Biesbosch. We hadden prachtig weer. We begonnen met een kopje koffie, heerlijk buiten op het terras van Biesboschcentrum Dordrecht.
Daarna werden we met een pont die op zonne-energie vaart, Zonnepont 7, naar de Kikvorsch- of Otterpolder gebracht. Hier begonnen we aan onze wandeling.

De Biesbosch is een zoetwater-getijdengebied. Vroeger werden hier honderden hectaren griend gekapt, nu nog maar een fractie daarvan, waardoor de griendvelden veranderden in weelderige wilgenbossen. In dit gebied kom je ook populieren tegen en verder zie je heel veel springbalsemien, hop, bramen en brandnetels. Het is een ruig gebied.
In de wilgenbossen broeden de grote bonte specht, de bosuil en verschillende roofvogels, zoals de buizerd, de sperwer en de havik. Ook de wielewaal komt hier voor.

Door vermindering van het getij (gevolg van de Deltawerken) is de Biesbosch ook toegankelijk voor veel zoogdieren zoals reeën. Ook bevers leven in dit gebied. Op verschillende plaatsen kwamen we beverpaden tegen, plekken waar je duidelijk kon zien, dat bevers vanuit het water aan de ene kant het pad oversteken om aan de andere kant weer het water in te gaan. We kwamen ook langs verschillende onderkomens van griendwerkers. Vroeger waren dat keten van riet en wilgenhout, ook verbleven ze wel in primitieve houten keten. Later werden de onderkomens voor de griendwerkers van steen gemaakt.

Na een wandeling van een paar uur waren we weer terug bij het begin. Hier moesten we een poosje wachten op Zonnepont 7, die ons weer terug zou brengen naar het Biesboschcentrum. In dit bezoekerscentrum hebben we ook nog even rondgekeken, hier was van alles te zien en te lezen over de Biesbosch en de flora en fauna van dit gebied.
Tenslotte gingen we nog naar het beverbos. Hier was een beverburcht nagemaakt, waar je ook naar binnen kon. Verder was er een uitkijkpunt, vanwaaruit je o.a. ook een echte beverburcht kon zien. Ook hier hebben we nog even rondgewandeld

Dit was het eind van de excursie. Pros Theyn werd bedankt voor zijn rondleiding en kreeg als dank uit handen van Wim Steinhoff namens de vereniging een fles Zwolse kruidenbitter aangeboden. Daarna sloten we af met naar keuze een drankje of een kopje koffie. Het terras was inmiddels helaas helemaal vol, dus we moesten naar binnen, waar ook al gauw geen plek meer te krijgen was. Het was in de tijd dat wij aan het wandelen waren duidelijk een heel stuk drukker geworden. Niet zo verwonderlijk met het prachtige weer dat we deze dag hadden.

De Biesbosch is een heel apart stuk natuur, het was zeer de moeite waard om hier rondgeleid te worden door een gids, die veel wist over dit gebied. Ik heb van deze dag genoten! Een volgend keer ga ik weer mee als het even kan!!

Agnes Disco.