• Berichtcategorie:Artikelen

Dit is een arikel van onze oud voorzitter die hij heeft geschreven toen hij nog onder ons was. Het laat duidelijk zijn pasie zien voor de aquarium hobby. Het gaat over de Technische Commissie die nu is overgegaan naat de Technische Advies Commissie, daar we geen bakken meer bouwen bij de TAC.

Ik zal mij eerst even voorstellen: Theo Verheij, de voorzitter van de technische commissie. Natuurlijk doe ik nooit alles alleen, maar heb ik hulp van andere leden. Dat wisselt echter regelmatig, dus ik ben uw aanspreekpunt. Voor informatie en telefoonnummers kunt u de binnenzijde van de omslag raadplegen.
Waarom een technische commissie? De technische commissie is als extra service voor de leden van Aquarium Vereniging Natuurvrienden-Zwolle een instrument, dat bijna alle voorkomende problemen met vooral de techniek, die heden ten dage bijna
onontbeerlijk blijkt te zijn bij het houden en verzorgen van een gezond en mooi aquarium, kan oplossen. Zowel in de aanleg als in de aanschaf zullen wij onze leden adviseren. Maar wij doen nog veel meer. In dit boekje zult u een aantal van de meest voorkomende onderwerpen kunnen lezen, zodat u goed geïnformeerd bent over wat wel en wat niet mogelijk is.
Om al die werkzaamheden te kunnen coördineren hebben wij een aantal regels opgesteld, waar u rekening mee dient te houden. Houdt u er rekening mee, dat wij geen bedrijf zijn dat direct klaar kan staan als u een nieuwe bak of filter etc. wilt laten bouwen. U moet er altijd rekening mee houden, dat er enige tijd mee is gemoeid. Heb daar begrip voor. Hieronder vindt u het huishoudelijk reglement dat is opgesteld in samenspraak met het bestuur van onze vereniging.

Reglement betreffende de Technische Commissie
Aquariumvereniging Natuurvrienden-Zwolle. (Technische Commissie, hierna te vermelden met T.C.)

  • 1. De T.C. heeft als doelstelling het bevorderen van het plezier door meer technisch inzicht bij het verzorgen van een aquarium.
  • 2. Het geven van advies aan leden en aspirant-leden betreffende het optimaal verzorgen en installeren van hun aquarium.
  • 3. Het helpen hij het oplossen van probleemgevallen.
  • 4. Het geven van advies betreffende elektra en de waterhuishoudelijke inrichting.
  • 5. Dit geschiedt in principe voor leden volledig gratis. Aspirant-leden worden geacht minimaal een jaar lidmaatschap aan onze vereniging te doneren.
  • 6. Thuisbezoeken worden in principe zo geregeld, dat de adviseur wordt gehaald en gebracht. Dit om de kosten door de aanvrager te laten betalen.
  • 7. In geval van hulp bij het maken van een of andere technische installatie, waarmee enige avonden of dagen zijn gemoeid, wordt dit bij aanvraag vergoed door een storting van minimaal € 25,- in de kas van de vereniging.
  • 8. Materiaalkosten zijn altijd voor rekening van de aanvrager.
  • 9. De door donaties verkregen gelden, welke door de T.C. zijn ontvangen, moeten voor een gedeelte gebruikt kunnen worden voor de aanschaf van documentatie en diverse technische hulpmiddelen (o.a. watermeetsets).
  • 10. Voor het goed functioneren van een T.C. is het noodzakelijk, dat er van het bestuur van Natuurvrienden-Zwolle een bestuurslid zitting neemt in de T.C.

Uiteraard is de T.C. er voor alle leden van onze vereniging en als de leden van de T.C. tijd hebben zullen zij onze leden zeker behulpzaam zijn bij de bouw van een nieuwe bak of een filter. Ook voor de bouw en hulp bij installatie van de lichtkap of pompinstallaties is de T.C. bereid om hulp te bieden. Maar deze werkzaamheden door T.C.-leden moeten binnen de perken blijven en dienen in overleg met en met toestemming van de leden van de T.C. door hen uitgevoerd te worden. De leden van de T.C. komen dus niet uw zolder verbouwen, uw huis schilderen of parket leggen!!
De Technische Commissie
Wat kunt van ons verwachten:
Wij bouwen een nieuw aquarium voor onze leden. Of dat nou gaat om een bakje van 80 x 40 x 40 of om een groot aquarium van 300 x 80 x 60 cm, dat maakt geen verschil. Elke vorm en maat die maar mogelijk is zullen wij verzorgen.
Hoe gaat dat in zijn werk!! Wij verzorgen het glas dat wij betrekken bij de groothandel, waar wij afspraken mee hebben gemaakt om het glas zo voordelig mogelijk te kunnen aanschaffen.
Wij kopen glas in aan het begin van het jaar of wanneer de prijs gunstig is. U moet namelijk weten, dat de prijzen van het glas nogal kunnen variëren en het is geen zekerheid dat, wanneer er vandaag een bak gemaakt wordt, deze maat bak volgende week hetzelfde zal kosten. De glasprijs is gekoppeld aan de energie prijs, omdat de prijs voor het vervaardigen van glas is opgebouwd uit a. de prijs voor de grondstof en b. de energieprijs. Daardoor kan de prijs nogal verschillen. Maar wij proberen voor onze leden altijd de goedkoopste prijs te verkrijgen. Vooraf krijgt u een begroting van wat het door u bestelde aquarium zal gaan kosten inclusief de benodigde siliconenkit en eventueel de benodigde geboorde gaten in het glas. De op een bepaald moment aangeboden prijs zal vaststaan voor ca twee weken. Daarna moeten wij weer kijken of er geen prijsverschil is opgetreden en dat zal verrekend worden, ook als de prijs lager blijkt te zijn.
Aquaria tot 160 cm lang worden meestal in de werkplaats klaargemaakt en daarna naar het huis van de aanvrager getransporteerd. Grotere bakken kunnen het beste op de plaats van bestemming worden geplakt, omdat het niet meer mogelijk zal zijn om met deze hele grote aquaria te sjouwen.
Een voorbeeld van het plakken in de werkplaats ziet u hieronder.

Figuur 1: de leden zelf werken mee aan de bouw van hun aquarium.

Wij zorgen er voor dat bijna al uw wensen wat betreft de bouw en constructie van uw nieuwe aquarium meegenomen worden in het werk, maar houdt u er rekening mee, dat wij graag ons eigen systeem wat betreft de aan- en afvoer naar het benodigde filter prefereren, zeker als u ook nog een biologisch filter wilt laten maken .

 figuur 2. bouwtekening van een groot aquarium

 Om leden van andere verenigingen van dienst te kunnen zijn hebben wij een vijftal boekjes geschreven waarin uitgebreide tekeningen staan van hoe u zelf een aquarium kunt bouwen en een meubel etc. U ziet hier een paar voorbeelden van.
Hier ziet u een bouwtekening voor het bouwen van een groot aquarium dat u zelf zou kunnen bouwen als u niet over speciaal gereedschap beschikt.
Ook het maken van een mooi meubel daar hebben wij in voorzien door middel van een bouwtekening om een mooi meubel om uw aquarium te kunnen bouwen.

figuur 3. Bouwtekening van het door ons ontworpen meubel

Dat kunt u zelf, daar heeft u ons niet voor nodig. Elke doe het zelf zaak zal voor u de benodigde materialen op maat kunnen leveren en dan hoeft u het alleen nog maar te monteren.
Om uw aquarium op een betrouwbare stalen tafel te kunnen plaatsen zorgt de T.C. dat er staal (kokerprofiel) op maat gezaagd naar een lasser wordt gebracht en die last er een perfecte stalen tafel van, die weer naar uw huis zal worden vervoerd om het aquarium op te kunnen plaatsen of om het aquarium ter plaatse op te kunnen plakken. Deze service hebben wij ook voor leden.

Bij een systeem aquarium hoort een biologisch filter om een zo stabiel mogelijk biotoop te kunnen verwezenlijken. Hieronder ziet een bouwtekening van het door ons ontwikkelde biologische filter met CO2 compartiment.

Dit systeem is zo goed uitgekiend dat het met de juiste opstart jaren lang betrouwbaar zal werken. Uiteraard moeten wij berekenen hoe groot het filter dat u nodig zult hebben moet zijn. Dat zal voor elke

bak een andere maat hebben. Dit heeft te maken met het onder- en overloop systeem dat wij in de aquaria bouwen .
Elke bak heeft zijn eigen oppervlakte maat en dat is weer gekoppeld aan de hoeveelheid water die er retour kan lopen wanneer de stroom van uw pomp systeem uitvalt .

Daarom zal elk filter aangepast dienen te worden aan de maat van het aquarium. Natuurlijk zullen wij rekening houden met uw wensen complete tekening wat betreft filter van ons systeem filter systemen .

figuur 4 Biofilter

Hieronder ziet u een paar foto`s van wat wij zo al maken: hele kleine systeempjes maar ook voor het Ecodrome hebben wij hetzelfde systeem maar dan in het groot gebouwd voor een bak van 80.000 liter inhoud. Een klein filtertje voor een klein aquarium maar wel hetzelfde systeem deze bak is tot stand gekomen met samenwerking van onze T.C. Voor zo`n grote bak hebben wij een groot biologisch filter gemaakt wat de capaciteit aankan van zo`n groot aquarium.

figuur 5 Filter ecodrome
figuur 6 Aquarium ecodrome
figuur7. Een klein filtertje voor een klein aquarium maar wel hetzelfde systeem.

Ook kunt u onze hulp inroepen voor het bekijken van de elektrische en water technische installaties
.
Wanneer u het meubel zover klaar heeft, dan komen wij voor u opnemen wat er nodig is om het geheel te kunnen installeren.
Het meeste werk zult u zelf wel kunnen doen, zoals het vastschroeven van de stopcontacten en andere materialen, de

ampvoeten in de lichtkap etc. Maar de bedrading en de uiteindelijke afwerking van het geheel kunnen wij voor u doen.

En dan natuurlijk het vervaardigen van achterwanden, van hele simpele polystyreen (geen tempex) achterwanden die gitzwart gemaakt dienen te worden tot hele gecompliceerde hars achterwanden. U kunt hier onder wel een indruk krijgen hoe dat in zijn werk gaat.

Meestal worden er twee of drie bakken tegelijk verwerkt, maar ook het grote aquarium van 10 x 5 x 2 meter in het Ecodrome is van een hars wand voorzien. Ook daar heeft de T.C. aan gewerkt.
.
Het is raadzaam om er als toekomstige eigenaar bij te zijn als er aan deze werkzaamheden begonnen wordt, omdat u zelf moet kunnen bepalen hoe het er uit moet gaan zien. U heeft nu een klein beetje een indruk van wat de T.C. voor haar leden kan doen en wat wij willen doen maar u begrijpt: het is allemaal vrijwilligers werk dus houdt u daar rekening mee. Zo is het normaal dat wanneer wij materiaal voor u moeten halen en naar de lasser brengen of dat wij glas moeten gaan snijden met een computergestuurde snijmachine, zie foto’s hieronder,

dat wij van u verwachten, dat tenminste de benzine zal worden vergoed Meestal schrijven wij de verreden kilometers op en aan de hand daarvan berekenen wij hoeveel euro`s we kwijt zijn aan benzine. Wat kunt U nog meer van ons verwachten !!!!!!
Wij krijgen veel korting op materialen zoals pvc buis en appendages kranen etc tot wel 50% korting. Daar kunt u als lid van a.v.n.z gebruik van maken. Wij zullen een tekening maken van hoeveel materiaal u nodig zult hebben en wij zorgen er voor, dat u kunt profiteren van onze korting staffel. 

De T.C. heeft gezorgd, dat u ijzer en sporen elementen voor een heel goedkope prijs kunt aanschaffen. Wij kopen het in en bestellen het materiaal in Frankrijk en zorgen, dat het in handzame verpakkingen wordt gedaan en u betaalt alleen wat het uiteindelijk per potje zal kosten. Dat bedraagt nog steeds € 2,= voor een potje waar u zeker drie maanden mee vooruit kunt. Ook granulaat voer, zogenaamd drie etage voer, verzorgen wij voor de leden. Kosten per grote pot € 0,70. Op elke bijeenkomst hebben wij dit materiaal bij ons. De T.C. verzorgt lezingen in heel het land om zo veel mogelijk aquarianen kennis le laten nemen van wat wij als vereniging bereikt hebben met onze T.C. Wij zullen u helpen als u onverwijld uw aquarium op een andere plaats in uw huis geplaatst wilt hebben. Wij beschikken over professioneel draagmateriaal, waarmee wij de zwaarste bakken kunnen verplaatsen.
De technische commissie verzorgt de website van Natuurvrienden-Zwolle en kan zo aanbiedingen van de leden aan een groot publiek aanbieden. Daar kunt u ook gebruik van maken. Als u wat aan te bieden heeft of jonge vis of planten te veel hebt en u een ander daar weer een plezier mee wilt doen, zetten wij dat kosteloos op het web. www.natuurvrienden-zwolle.nl
Natuurlijk wilt u graag thuis een mooi en betrouwbaar aquarium met daaromheen een mooi gebouwd meubel zodat alle gezinsleden daar van kunnen genieten en wij laten u een paar mogelijkheden zien van wat er al gerealiseerd is u moet echter wel bedenken dat niet alle meubels door onze hulp tot stand zijn gekomen het is juist niet de bedoeling om u op het verkeerde been te zetten door de indruk te wekken dat wij alles voor u kunnen en willen bouwen een mooi meubel daar zult u zelf aan moeten werken wij leveren u alleen maar de tekening en de hout staat om die te laten zagen zodat het bouwen van het meubel min of meer een bouwpakket zal worden.

Maar de T.C. doet nog veel meer, wij verzorgen workshops bij de plaatselijke handel om zo de niet leden attent te maken op het bestaan van onze vereniging en wij proberen deze mensen door het inrichten van mooie bakken te laten zien wat het
betekenen kan om lid te zijn van Natuurvrienden- Zwolle Ook verzorgen wij tripjes naar het Westland waar we in de planten kassen van Toon en de viskwekerij van Nico samen met andere verenigingen veel planten en vis kunnen aanschaffen
Natuurlijk zullen wij onze plaatselijke handelaren niet in de weg zitten omdat het een reis van zeker vier uur is kunnen wij dit maar een of twee keer per jaar organiseren.

Natuurlijk ook N.B.A.T.
Ik hoop dat u een indruk heeft gekregen van de vele mogelijkheden die de T.C. u te bieden heeft. Schroom niet om te informeren naar de  mogelijkheden voor u, wij zullen te allen tijde bekijken wat wij voor u kunnen doen Dan is er nog een hele belangrijke regel die onontkoombaar is: alle materialen die nodig zijn voor wat voor systeem dan ook moet de aanvrager vooruit betalen. Het kan niet zo zijn, dat wij bedragen voor moeten schieten. Van deze regel wordt nooit afgeweken. Natuurlijk hopen wij, dat u allemaal zo`n schitterende bak in uw huiskamer zult krijgen.

Theo Verheij voorzitter
technische commissie
Natuurvrienden-Zwolle

een biotoop bak.