• Berichtcategorie:Geen categorie

Organisch afval en rottend materiaal zijn de belangrijkste oorzaak voor algen.
Ververs regelmatig water en verwijder oude/rottende bladeren. Stengelplanten vereisen herbeplanting van de gezonde toppen na een of twee keer snoeien. Oude aftakelende stengels nodigen algen uit om er op te groeien.

Plantengroei.

De beste natuurlijke afweer tegen algen is een gezonde dominante plantenmassa. 70% van het oppervlakte van de bodem moet worden geplant. Aquariums met niet-beplante gebieden zijn veel vatbaarder voor algen, net zoals vruchtbare open velden onkruid uitnodigen om te groeien
.

Geen gif in je aquarium.

De krachtigste algenbehandelingen maken gebruik van verbindingen die koper bevatten, wat een krachtig gif is. Het probleem is dat koper, net als andere zware metalen, zich in de loop van de tijd ophoopt in filter en bodem en op lange termijn schade toebrengt aan het ecosysteem van je aquarium. Carbo, vloeibare ‘CO2 voeding’, is een ontsmettingsmiddel die ook planten aantast. Ook geen waterverbeteraars, ons drinkwater is prima.

Je succes

Alleen optimale bemesting (macro en micro bemesting) zorgt voor goede planten groei. Leer de bemesting aan te passen bij je belichting en succes is verzekerd. (De beste Nederlandse aquarianen  hebben vaak een bodem met filterzand). Laat je niet verleiden door een aquarium op te starten met moeilijk te houden planten. Begin altijd met  filterzand, gemakkelijke planten, een matig visbestand,  macro en micro bemesting en wordt lid van een aquarium vereniging. Dan zie hoe het in de praktijk werkt.