AQUARIUMVERENIGING
NATUURVRIENDEN ZWOLLE

De Zwolse Aquariumvereniging ‘Natuurvrienden-Zwolle.nl’ is een vereniging van enthousiaste natuurliefhebbers. Zo zijn er leden met een paludarium, terrarium, vijver en aquarium, vivaria genoemd. De doelstelling van de vereniging is het verzamelen en uitdragen van kennis over de natuur, in het bijzonder over bijzonder over aquaria, paludaria, terraria en vijvers.

Door ervaring en kennis te delen, proberen we zo verantwoord mogelijk om te gaan met onze dieren. Dit doen we door ieder maand een eigen maandblad uit te geven met veel interessante artikelen. Iedere maand houden we een ledenbijeenkomst. Vaak nodigen we een spreker uit, die ons een boeiend verhaal komt vertellen (meestal ondersteund met een PowerPointpresentatie). Of we houden een zogenaamde praatavond, waarbij onderling allerlei zaken worden besproken die met de hobby te maken hebben. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over problemen, of technische zaken.

Onze ledenbijeenkomsten zijn altijd gratis te bezoeken, ook als u (nog) geen lid bent. Actuele informatie over onze bijeenkomsten staat op de website. Vaak zijn er leden, die plantentoppen meenemen naar de bijeenkomsten. Die kunt u dan gratis mee nemen.  Daarnaast kunt visvoer en ijzer aanschaffen.

Als er zich problemen voordoen met het aquarium of terrarium is het altijd mogelijk om bij andere leden advies te vragen. Ook hiervoor zijn de ledenbijeenkomsten een goed moment. U kunt ook voor advies terecht bij één van de bestuursleden, zij kunnen u zo nodig verwijzen naar iemand die u kan helpen. Daarnaast kunt u uw vragen stellen via onze online helpdesk, u krijgt dan zo snel mogelijk antwoord.
Ieder jaar bestaat voor onze leden de mogelijkheid om zijn of haar vivarium te laten beoordelen tijdens een verenigingskeuring, vaak door een NBAT-bondskeurmeester. Hierbij staat het geven van advies voorop.

Onze vereniging staat open voor iedereen die interesse heeft in de aquarium hobby.  Lid worden kan eenvoudig door u via het aanmeldingsformulier van de website aan te melden. Hier leest u ook meteen hoe voordelig het lidmaatschap is en welke keuzes u kunt maken. We hebben voor elk wat wils. Nadat wij uw aanmelding hebben ontvangen, krijgt u zo snel mogelijk een welkomstbericht.
U kunt het lidmaatschap combineren met een lidmaatschap van de NBAT (Nederlandse Bond Aqua Terra). Dit is de landelijke bond waar wij bij aangesloten zijn. De NBAT geeft een eigen magazine uit (Het Aquarium).

Boven: ons maandblad.
Onder: plantenvoeding.

NBAT blad.
(klik er op om in tekijken).

Het lidmaatschap is zeker niet duur, het levert u wel veel voordelen op

 • Binnen de vereniging is veel kennis over aquaria, terraria en vijvers voorhanden. Leden staan voor u klaar met raad en daad. 
 • Krijg advies en/of hulp bij problemen. 
 • Iedere maand is er een gezellige en informatieve verenigingsavond. Hier wordt niet alleen kennis uitgewisseld, maar ook planten en dieren. 
 • Ontvang iedere maand ons maandblad. 
 • U heeft de mogelijkheid om aan een verenigingskeuring mee te doen. 
 • U kunt lid worden van de landelijke bond, de NBAT. In dat geval kunt u het prachtige magazine “Het Aquarium” met korting krijgen. 
 • Informatie over nieuwe technieken zoals: Aquascaping / Nano aquaria /LED verlichting / CO2 bemesting 
 • Meedoen met leuke excursies. 
 • Profiteer van korting bij onze sponsoren. 
 •  

Het lidmaatschap kost per jaar:

 • A-lid:  € 37,50
 • B-lid : € 22,50
 • Jeugd lid:  € 13,00
 • Huisgenoot lid: € 23,00
 • Begunstiger: € 22,50 (Geen lid NBAT)

Maandblad via post extra kosten € 15,00
“Het Aquarium” magazine per post : € 25,00

Op het lidmaatschap formulier kun je je voorkeuren weergeven. 2

Onze bijeenkomsten

U bent van harte welkom om eens langs te komen op één van onze verenigingsavonden. Deze vinden iedere tweede maandag van de maand plaats (behalve in juli en augustus) in zaal Hilde van Driezorg Zwolle de Havezate, Gombertstraat 350, 8031 MK Zwolle.

EEN AQUARIUM

Een aquarium kan een pronkstuk zijn in uw huiskamer. Het nabootsen van een stukje onderwaternatuur kan op vele manieren. U kunt een keuze maken uit een zgn. gezelschaps- of speciaal aquarium. Hierbij kunt u denken aan b.v. een Zuid-Amerikaans Amazone biotoop, of een Afrikaans Malawi aquarium. Een aquarium hoeft echt niet per se bevolkt te worden met speciale of dure vissen. Een bak met goudvissen of zelfs “simpele“ guppen kan ook heel mooi zijn

EEN TERRARIUM

Een terrarium inrichten kan op vele manieren. Veel liefhebbers kiezen ervoor om kikkertjes te verzorgen en het terrarium in te richten met mooie planten, zodat je je in een Zuid-Amerikaans oerwoud waant. Ook de combinatie van een land en een water gedeelte is goed mogelijk. Natuurlijk kunt u ook besluiten om een terrarium in te richten voor het verzorgen van hagedissen of andere reptielen.
Ook hierbij geldt dat het verstandig is om in het begin advies in te winnen bij mensen die over ervaring beschikken. Ook is het aan te raden eerst het één en ander te lezen over de mogelijkheden en onmogelijkheden. Dit om teleurstellingen te voorkomen.

EEN VIJVER

Veel aquarium en terrarium liefhebbers kiezen ervoor om ook een vijver in de tuin aan te leggen. Heel fraai kan het zijn als de vijver en de inrichting van de tuin een harmonieus geheel vormen. Zeker als we het hebben over een vijver met fraaie planten. Maar ook een vijver met Koi en met weinig of geen planten kan veel voldoening schenken. Het spreekt vanzelf dat de keuze van vissen afhankelijk is van de grootte van de vijver. De aanleg van een vijver vereist wel de nodige kennis. U kunt dat zelf doen of door vakmensen laten doen. Als u zelf aan de slag gaat is het verstandig uzelf goed te (laten) informeren over de te gebruiken materialen en technieken.

NIEUWSBRIEF, SCHRIJF JE IN

Ca. 5x per jaar een nieuwsbrief.