Waar staat NPK voor?

NPK staat voor de drie basismeststoffen die een plant – naast koolstof, waterstof en zuurstof – nodig heeft om te kunnen groeien en overleven:

  • Stiktof (N) in ons geval K₂NO₃
  • Fosfor (P) in ons geval KH₂PO₄
  • Kalium (K) in ons geval K₂SO₄

In de rekenhulp staat wat er in een potje van de vereniging zit.

Alle drie hebben ze een eigen functie. Deze lichten we hieronder aan je toe.

De functie van stikstof in het aquarium
Stikstof is de belangrijkste voedingstof voor planten. Zonder groeien ze namelijk niet.  Maar stickstof in je aquarium bevorderd ook de bacteriën groei.  Je doet er goed aan om met  regelmaat stikstof aan je aquarium toevoegen.

Fosfor en de Redfield ratio:
Fosfor moet je ongeveer 1 op 10 geven met stickstof.  Krijg je groen alg puntjes op de planten dan geef je te veel.

Kalium zorgt voor stevige planten.
Meestal geef je voldoende K mee met de stickstof en fosfaat bemesting.

Meet je aquarium water:
1 keer per week meten en bereken je je aanvulling met de rekenhulp. Vraag ook advies op de aquariumbijeenkomsten.

Rekenhulp: Plantenbemesting NKP


Hoe NPK bemesten

Gebruik een testset uit de winkel. Je heb veel soorten maar het komt niet zo nauw. Let wel:  ‘Het is geen ‘rocket science’. Hou in je gedachte dat Tom Barr, de pionier op aquariumbemesting, alles nauwkeurig uit rekent in milligrammen en dan opgeeft hoeveel  eet of theelepels je moet toevoegen voor een goed resultaat. Dat zegt wel iets over hoe je moet werken, want je weegt het voer voor de vissen ook niet af.  Wel belangrijk is dat je wekelijks op de zelfde dag meet. Het is handig om alles op een papiertje of op je  telefoon bij te houden wat je elke week toevoegt aan je aquarium. Kijk ook naar de datum van je setje, ze zijn beperkt houdbaar. Na openen de datum noteren in verband met de houdbaarheid. Je kunt met een testset een fout maken tot 3,5 ppm. , een druppel test is het nauwkeurigst. Een ander aspect is het water verversen, meet na het water verversen de waardes.

Maar we gaan eerst kijken wat we meten en wat we daar mee kunnen doen.

Wat is in een beplant aquarium de norm voor nitraat:  Optimaal niveau: 10 – 25ppm.

Je kiest 20 ppm voor je aquarium. Je kijkt wat je hebt gemeten, bv: 5 ppm.  Gevolg je moet nitraat toevoegen om op je optimale niveau te komen. Dat is simpel:

20ppm – 5 ppm = 15 ppm verhogen.

Nu moet je uit reken hoeveel je moet toevoegen. Daarvoor staat hieronder een rekenhulp. Maar eerst dit: 1 ppm = 1 mg per liter. De een drukt alles uit in ppm en de ander in mg/l. Ik kies voor ppm.

Je heb je potje opgelost in 500 ml water, Je toevoeging/dosering van 10 ml geeft in een aquarium van 100 liter een nitraat (NO₃²⁻) verhoging van 5 ppm. In ons geval willen we 15 ppm verhoging: (15/5=) 3x de dosis van 10 ml, dat is 30 ml. Je aquarium is natuurlijk niet precies 100 liter. Dus dit moet ook nog aanpassen. (Dat is 30/100 * inhoud van aquarium). Zijn de volgende metingen  weer 5 ppm. Dan kun je 30 ml per week aanhouden zolang alles goed groeit. Beter is om 3x 10ml. te geven. Bijvoorbeeld op zon-, woens- en vrijdag 10 ml. en de ander dagen ijzer (Tenso).

Meet je na een week nul ppm. Dan verhoog je naar 25 ppm. Meet je dan weer nul ppm na een week. Dan kun je beter na 3 of 4 dagen weer meten. Ga in dit geval over op meerdere keren per week doseren. Kijk ook of je testset nog goed is, probeer een ander merk of winkel. Voor jonge vissen is de norm 20 ppm en oudere vis 50 ppm nitraat, houd daarom het niveau laag aan vooral bij niet volwassen vissen,

Het omgekeerde kan ook gebeuren, namelijk teveel nitraat (NO₃²⁻). Veel voorkomende oorzaken van een te hoge NO3 zijn:

  • te veel voeren
  • te veel vissen in aquarium
  • te weinig planten in aquarium
  • onvoldoende waterverversing

Bij te veel nitraat helpt alleen waterverversing. Dus bij grote cichliden in je aquarium zit je vaak met een hoog nitraat gehalte en veel water verversen is de beste oplossing. 

Vergeet bij veel planten niet Tenso toe te voegen. Planten hebben ook andere mineralen nodig.

Berekenen inhoud aquarium


Meet de bodem niet mee en inhoud stenen en/of hout moeten van de inhoud afgetrokken worden, Ca. 10%.