Potjes planten meststof
Verkrijgbaar op de bijeenkomst avonden.

Inhoud:

  1. Ons potje ijzer
  2. Hoe te gebruiken:
  3. Meer ijzer?
  4. Dus wat zijn de tekenen van een echt ijzertekort?
  5. Hoe zit het met vergeling in oudere bladeren?
  6. Extra informatie over chelaat.
  7. Rekenhulp.
  8. planten bemesting NPK.

Ons potje ijzer

Wat zit er in onze potjes:

ELEMENTTENSO COCKTAILPLANTEX CSM+BMICROMIX  PLUS
Boor0,52% COM*1,18% COM*0,8% EDTA
Calium2,57% (EDTA) 0,015
IJzer (DTPA)0,0174 0,0415
IJzer (EDDHMA)  0,12%
IJzer (EDTA)2,10%0,06520,0133
Kalium  0,0047
Koper0,53% (EDTA)0,09% EDTA0,32% EDTA
Magnesium 1,40% EDTA0,016
Mangaan2,57% EDTA1,87% EDTA1,63% EDTA
Molybdeen0,13% COM*0,05% COM*0,08% EDTA
Natrium  1,30%
Zink0,53% (EDTA)0,37% EDTA0,32% EDTA
Magnesium 1.40%1,60%

*) COM staat voor complexvorm.

Hoe te gebruiken:

De producten fosfaat ( zit in NPK), ijzer (sporenelementen) plantenvoeding mogen niet met elkaar in 1 fles gemengd worden gemixt. Als je dit wel doet binden zij samen en zijn deze voedingsstoffen niet meer opneembaar voor uw planten. Wij raden een paar uur tot een dag tussen doseringen van genoemde producten te laten. Deze waarschuwing is voor zowel de poedervorm als de vloeibare vorm. Naast onderstaande producten moet je ook nog eens Kalium toevoegen. Kalium zit niet of onvoldoende in onderstaande producten daar Kalium een macro element is en onderstaande producten zijn micro elementen. Gebruik een schone fles minimaal 5 keer uitspoelen en dan “nat” 2 minuten in de magnetron volle wattage. Daar er schimmels en bacteriën in de fles kunnen voorkomen die leven van  het chelaat

Tenso:

De inhoud van het potje dient opgelost te worden in een halve liter warm water. Het beste resultaat krijgt u door het product op te lossen in osmose- of gedemineraliseerd water.

Product gebruiken:
Voeg naar eigen inzicht deze stockoplossing toe (begin bijvoorbeeld met 5-10ml per 100 liter aquariumwater per week). De dosering kan geleidelijk verhoogd worden naar gelang uw aquariumplanten hier behoefte aan hebben.

MicroMix:

De inhoud van het potje dient opgelost te worden in 0,5 liter warm water. Het beste resultaat krijgt u door het product op te lossen in osmose- of gedemineraliseerd water.

Product gebruiken:
Voeg naar eigen inzicht deze stockoplossing toe (begin bijvoorbeeld met 20ml per 100 liter aquariumwater per week). De dosering kan geleidelijk verhoogd worden naar gelang uw aquariumplanten hier behoefte aan hebben. Zo’n dosis verhoogt uw ijzerniveau met 0,02 mg / l.

Meer ijzer?

Een van de meest voorkomende mythes in de hobby van de beplante aquarium is dat ‘kleurenrijkdom’ nauw verbonden is met voldoende ijzer. Dit is ontstaan in de pre-2000s, toen veel beplante aquariums leden aan een algehele slechte toegang tot voedingsstoffen. Destijds konden planten bepaalde voedingsstoffen zoals stikstof en fosfaten uit “visafval” halen – en calcium/magnesium uit leidingwater, maar dergelijke aquariums hadden vaak een tekort aan ijzer. Aquarianen realiseerden zich dat het doseren van vloeibare meststoffen met ijzer de gezondheid van planten verbeterde, en de verbetering van de rode plantkleuring was vooral duidelijk. Tegenwoordig zit ijzer in de meeste vloeibare meststoffen in de goede hoeveelheden er van. Dus voor mensen die hun aquariums regelmatig doseren, is er zelden een gebrek aan ijzer.
Anders gezegd, voor aquarianen van tegenwoordig is de beperkende factor in kleur zelden ijzer. Meer doseren dan nodig is, maakt de plant niet roder.
De rol van ijzer in planten IJzer is verantwoordelijk voor een groot aantal metabolische processen, waaronder de vorming van chlorofyl en andere pigmenten. In de natuur zijn er grote hoeveelheden van beschikbaar in de bodem. IJzer is een van de meest voorkomende elementen in de aardkorst. IJzer is echter een micronutriënt en planten gebruiken er een zeer kleine hoeveelheid van in vergelijking met macronutriënten zoals stikstof of kalium. Een plant gebruikt ruwweg 100 keer zoveel stikstof als ijzer voor groei.

Dus wat zijn de tekenen van een echt ijzertekort?

IJzer is een immobiele voedingsstof in een plant. Dit betekent dat planten het niet gemakkelijk verplaatsen als het eenmaal op zijn plaats is gefixeerd, en dus komt ijzertekort altijd naar voren in nieuwere groei. Voor mobiele voedingsstoffen zoals stikstof of kalium kunnen planten deze gemakkelijk van oudere bladeren naar nieuwere bladeren verplaatsen als de aanvoer onvoldoende is, dit leidt tot verslechtering van oudere groei in plaats van nieuwere groei. Planten krijgen gaten in de onderste bladeren.
Als je zand of grind als bodem gebruikt, geen vloeibare mest hebt toegevoegd (of alleen componenten hebt toegevoegd, zoals NPK, in plaats van een uitgebreide melange) EN verlies van kleur in de nieuwste bladeren waarneemt , is het mogelijk dat je planten lijden van ijzertekort.
Alle All-in-One meststoffen bevatten meer dan genoeg ijzer om zelfs de meest volledig beplante aquariums te bemesten. Als u de kleuring verder wilt stimuleren, kijk dan in plaats daarvan naar het verbeteren van het lichtspectrum, het verhogen van CO2 en het verbeteren van de doorstroming.
Voor sommige soorten ( Rotala rotundifolia en zijn varianten colorata/H’ra/etc, Rotala Goias, Hygrophila pinnatifida & H. araguaia, Ludwigia arcuata & L. brevipes enz.) Onthoud dat ze een laag nitraatgehalte nodig hebben om roder te worden.
Dit is een klassiek voorbeeld waarbij het toevoegen van meer voeding er vaak toe leidt dat de planten ‘kleur verliezen’.

Hoe zit het met vergeling in oudere bladeren?

Oudere bladeren worden geel en verslechteren om vele redenen, maar niet door een plotseling tekort aan ijzer. Langzame groeiers zoals Anubias is het normaal dat de oudere bladeren (uiteindelijk) verouderen en dit begint vaak in de vorm van vergeling aan de randen. Een verbetering in de aquariumomgeving (sterker licht, betere voeding enz.) kan de verandering bespoedigen , aangezien planten hun energie naar nieuwe groei kanaliseren en daarbij oudere bladeren afwerpen.

Extra informatie over chelaat.

Wat opvalt is de benoeming van het chelaat waar de stof aan gebonden is. In 1951 ontdekte de Amerikaanse onderzoeker Jacobson dat je het element ijzer (Fe) kan binden aan het chelaat EDTA (Ethyleendiaminetetraazijnzuur). Dit was een belangrijke doorbraak voor het substraat en hydrocultuur teelten. Op deze manier werd het namelijk mogelijk om de planten in deze culturen, met de voor de plant optimale pH, te voorzien van het element ijzer (Fe). In de jaren er na werden meerdere chelaten voor de agrarische markt ontwikkeld, we noemen hier DTPA, EDDHA en EDDHMA. Dit laatste is het tot nu meest stabiele ijzerchelaat en toepasbaar in bijna alle gewassen, bij alle substraat- en grondteelten en bij alle pH’s. (IJzer oxideert in water en kan dan niet door de plant worden opgenomen. Alleen met een chelaat is ijzer in water opneembaar voor een plant.)

De meest gebruikte chelaatvormers zijn
EDTA – ethyleendiaminetetraazijnzuur
DTPA – diethyleentriamine pentaazijnzuur
EDDHA – ethylendiamindihydroxyfenylazijnzuur
EDDHMA –
EDDHSA – ethylendiaminedisulfohydroxyphenylacetic acid.

EDDHA, EDDHMA en EDDHSA chealtes alleen ijzer. EDTA en DTPA chelaten ijzer en koper, zink, mangaan. IJzer (Fe 2 + ook Fe 3 + ). EDTA en DTPA zijn niet erg stabiel bij hoge pH. Omdat Fe EDDHMA veel stabieler is in een alkalische omgeving en daarom de voorkeur verdient boven FeEDTA- en FeDTPA-wateren met een hoog gehalte aan calciumcarbonaat. Fe – EDDHA is 2,5 x duurder dan EDTA. Fe – EDTA is het minst stabiel. EDTA wordt vaak gebruikt omdat het niet duur is. Er is een bekend effect van Fe-EDTA en Fe-DTPA-mengsel waarbij het resulterende mengsel even stabiel is als Fe-DTPA zelf. De hechtsterkte Fe – EDDHA is 100 miljard keer sterker dan de Fe – DTPA en dat is 1000 keer sterker dan Fe – EDTA.

De geschiktheid van gechelateerde mengsels en hun productieland:
Canada: Plantex CSM + B (alleen Fe-EDTA) is geschikt voor water tot pH 6,5
Nederland: Tenso coctail (Fe EDTA + DTPA) is geschikt voor water tot pH 7,5
Tsjechië: MicroMix plus (FeEDTA, DTPA, EDDHMA, gluconaat) is geschikt voor water tot pH 9

De keuze van het bestuur van onze vereniging ging naar MicroMix. Daar deze werkt bij de hoogst pH. Veel leden hebben geen aquarium die beschikt over een pH stuuring. Vaak ligt de PH op 7 en/of hoger. Het bedrijf dat MicroMix verkoopt er meer dan een half jaar over gedaan om mij 1kg toe te sturen. Daar we nog enkele potjes ijzer overhaddenen ik nog geen MicroMix had ontvangen, heb ik 1 kg Tenso gekocht. Zodat we geen nee hoefden te verkopen. Nu hebben de leden de keuze welk ijzer preparaat willen kopen. We houden de prijzen gelijk. Kijk eens rond op internet en je zult zien dat de prijs bij ons erg laag is. Maar dat heeft wel veel mails en zoeken gekost. De kosten komen nu op € 2,60 per jaar bij een 100 liter aquarium.

Rekenhulp.